Sahabat sejati sukar dicari..

Tuesday, August 4, 2009

Knockout Mazmumah!!


"Seluruh keluarga awak orang yang bengong!!!!"

"Haziq!!! Afiq!!! Apa yang kamu berdua buat ni!!??"

Haziq : Dia yang mula dulu ustazah…

Afiq : Dia yang ejek2 dulu nama ayah saya ustazah..

Saya : Haziq.. Afiq.. Kata-kata tu doa.. Tak baik awak cakap yang bukan-bukan macam 2.. Afiq, awak sedih tak kalau keluarga awak dikatakan bengong sebagaimana awak ejek keluarga Haziq??

Afiq : (Diam sambil menggeleng-gelengkan kepala)

Saya : Haziq, awak nak ke nama ayah awak diejek-ejek sebagaimana awak ejek nama ayah Afiq??

Haziq : Tak nak (menjawab dengan lemah)

Saya : Kalau kita tak suka orang buat macam tu kat kita, kita jangan buat pada orang lain ye.. Sebaliknya kita banyakkan perkataan yang baik supaya seluruh makhluk Allah macam rumput, kucing, bunga, semut dll pun doakan keluarga kita.. Itukan lebih baik.. Awak tau tak afiq, haziq, syaitan bertepuk tangan bila tengok awak berdua bergaduh tau.. Sekarang ustazah nak kamu minta maaf.. Boleh??

Afiq : Minta maaf…

Haziq : (Diam tanpa sebarang respon)

Saya : Haziq……

Haziq : (Mengangkat tangan dan bersalam-salaman..)

Saya : Ok.. bagus.. masuk kelas sekarang ye.. Jangan buat lagi tau..

Tersenyum musafir memandang kelibat mereka.. Budak-budak.. x matang lagi.. Musafir yang dah besar ni pun tak sunyi dengan masalah bersama rakan-rakan.. Walaupun di sekolah kita mengajar orang lain untuk tidak bersikap yang buruk tapi bila muhasabah diri kita sendiri, banyaknya kesilapan yang kita buat.. Seandainya anak murid kita tahu ustaz dan ustazah di luar sekolah pun ada kekurangan, malunye kitaaaaaaaaa….. So, cubalah kita utk knockout mazmumah walaupun kita tak sempurna mana…

No comments: