Sahabat sejati sukar dicari..

Tuesday, April 21, 2009

Awasi dirimu wahai puteriku..

Sekadar hiasan..."Lembutmu x bererti kau mudah di jual beli...
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti..

Lembutmu bukan hiasan.. bukan jua kebanggaan..

Tp kau sayap kiri pada suami mu yang sejati..."


Sayup-sayup lagu dendangan Hijjaz mnyebabkn musafir kembali bermuhasabah diri.. Alangkah sedihnya melihat wanita pada akhir zaman ini.. Ingin sahaja musafir ktakan pada wanita-wanita ini termasuk diri musafir sendiri.. Kita merupakan WANITA ISLAM!! Jangan gentar pada kemungkaran.. ISLAM letak kita di tempat yg TINGGI!! Alangkah tingginya martabat wanita apabila dilindungi dengan pakaian-pakaian indah menutup aurat.. Alangkah indahnya wanita apabila dilindungi dengan kelembutan akhlak penyejuk hati sesiapa yang melihatnya.. Alangkah mulianya wanita apabila dilindungi dengan naluri semulajadi sebagai seorang Ibu.. Alangkah mulianya wanita lebih-lebih lagi bila kau berjuang.. Jgn tangan kita sndiri mnghancurkan semua itu disebabkan nafsu yg menarik kta.. Lawanlah segala bisikan syaitan wahai WANITA!!! Masa kita di dunia tidak lama.. Mungkin esok lusa tiada masa buat kita.. jangan risau tentang kecantikan diri yg terlindung kerana semua itu hanya untuk suamimu.. Bkn utk tatapan manusia-manusia yang tidak layak buatmu... Kita perlu berwaspada.. Perlu beringat, diingati dan ingat mengingati di antara satu sama yg lain..

Lebih sedih lagi apabila musafir membaca beberapa kes yang melibatkan wanita yang hilang maruah.. Ya Allah.. jauhkan diriku dari terjerumus ke lembah kehinaan.. Ampunkan dosaku andai aku pernah tersilap.. Manusia ini tidak sempurna dan pelupa Ya Allah.. Lindungilah aku Ya Allah dari perkara-perkara seperti ini.. Sesungguhnya Engkau yang Lebih Mengetahui tentang nasibku Ya Allah.. Musafir paparkan beberapa kisah yang mnenyedihkan ini bagi menjadi pengajaran kpd kita bersama..Kes pertama:

SARA (nama samaran), kini berusia 21 tahun. Ketika rakan sekelasnya sedang berjuang menghabiskan masa belajar di dewan kuliah, beliau kini menunggu masa saat kelahiran bayinya yang dijangka penghujung Mei ini.

Kejadian yang berlaku bukan keinginannya, tetapi akibat ledakan nafsu yang gagal dikawal, beliau menanggung sengsara mengandung anak luar nikah. Teman lelakinya menuntut di IPT sama meneruskan pengajian, meneruskan lakonan seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Biarpun bergelar pelajar universiti yang sepatutnya berfikir panjang sebelum melakukan sesuatu, ia bukannya tembok kebal yang kukuh menahan nafsu serakah, segala-galanya bermula ketika musim cuti semester pada 2008, ketika usia Sara baru mencecah 20 tahun.

Sara dan temannya lelakinya sudah lama berkenalan sejak di bangku sekolah di selatan Semenanjung. Boleh dikatakan, sama-sama masuk universiti dan berulang alik ke kampung setiap kali cuti kerana haluan mereka juga sama.

Detik malang hidupnya bermula pada September lalu ketika beliau bersama teman lelakinya tiba di ibu negara menaiki bas untuk pulang ke kampus. Ketika itu Ramadan, bulan mulia bagi umat Islam mengerjakan puasa.

Hendak dijadikan alasan atau itu memang perancangan, mereka tiba lewat malam di ibu negara. Anehnya, ketika jam 11 malam, mereka mendakwa kebuntuan bagaimana mahu pulang ke kampus, lantas menyewa hotel murah sekadar untuk bermalam sementara menunggu siang untuk pulang.

Meskipun bas atau komuter, transit aliran ringan (LRT) sudah tamat perkhidmatannya, ibu kota sebenarnya tidak pernah sunyi untuk mendapatkan khidmat teksi, ke mana saja destinasi.

Apabila berdua di dalam bilik hotel, sudah tentu ada pihak ketiga. Meskipun Sara dan pasangannya penuntut kursus agama, ternyata bekalan ilmu agama mereka masih kurang sekali gus hanyut atas desakan syaitan.

“Ini bukan soal ganjaran, soal hadiah atau suka sama suka. Kami hanya lakukan sekali saja. Terus melekat dan saya hanya sedar mengandung apabila masuk bulan kelima. Perut saya kecil, sebab itu tidak ketara.

“Walaupun agak pelik kerana sudah beberapa bulan tidak datang haid, saya anggap perkara biasa hingga masuk bulan kelima.

“Kami berusaha mencari jalan termasuk melalui internet. Akhirnya kami menemui pusat Kewaja dan datang ke sini. Saya akan serahkan anak ini kepada keluarga angkat dan teruskan pengajian selepas ini,” katanya dengan air mata bergenang.

Sehingga kini, ibu bapanya masih belum tahu bahawa anak kesayangan mereka sebenarnya bercuti daripada pengajian kerana menunggu masa menyambut kelahiran anak yang tidak dirancang.Kes kedua.

INA (nama samaran) juga mempunyai masalah dan jalan cerita hampir sama dengan Sara. Semuanya berlaku ketika cuti semester.

Gadis Pantai Timur ini juga bermalam bersama kekasihnya gara-gara kehabisan tiket bas ekspres untuk pulang bercuti ke kampung halaman di negeri berjiran. Ketika itu, usianya baru 18 tahun dan kini pelajar sebuah institut pendidikan itu bakal bergelar ibu ketika usianya memasuki 19 tahun.

Beliau mendakwa dipaksa teman lelakinya mengadakan seks. Sebaik saja mereka mendapati tiket bas ekspres habis, teman lelaki Ina membawanya bermalam di rumah nenek dan di situlah bermula detik hitam dalam hidupnya.

“Kami hanya lakukan hubungan seks sekali saja dan saya teruskan pengajian seperti biasa. Teman lelaki tidak bekerja dan sebenarnya kami baru beberapa bulan berkenalan. Saya hanya sedar mengandung selepas tiga bulan.

“Memang keluarga mengamuk dan ibu saudara yang menghantar saya ke sini. Mereka bimbang masa depan saya dan anak,” katanya.

Ditanya kenapa tidak membuat laporan polis jika dirogol, Ina terdiam dan jelasnya, bapa anak itu adalah teman lelakinya.

No comments: